Elke organisatie kan tijdelijk financiële krijgen. Als dit speelt kijken ze natuurlijk kritisch naar het uitbetalingsproces van hun crediteuren.

Voorop staan dan zaken die van belang zijn voor het voortbestaan van de onderneming. Denk hierbij aan de kantoorhuur, energie en de belastingen. Behoor jij niet tot zo'n leverancier? Dan heb je vaak pech. Jouw rekening komt op een hoop te liggen, waar pas naar gekeken wordt als het weer beter gaat met de organisatie.

In zo'n situatie kan het enkele maanden duren voordat er weer geld bij jouw debiteur is. Sommige bedrijven geven het echter al op na ongeveer 120 tot 150 dagen. Zonde, want je gooit zo geld weg! In dit artikel weerleg ik 4 argumenten om oninbare facturen af te schrijven.

Argument 1: De factuur is te oud of het bedrag is te laag

Tegen de tijd dat een factuur op dag 120 tot 150 zit, heeft het al een flinke geschiedenis. Er is over gebeld, gemaild en gemaand. Waarschijnlijk is de factuur ook al ter incasso geweest. Het begint allemaal vrij hopeloos te voelen. Het liefst ben je van het gedoe af, dus afschrijven klinkt als een aantrekkelijke optie. Dan is de factuur in ieder geval verdwenen uit jouw administratie...

Tegenargument: Een factuur kan op een later moment toch nog betaald worden. Het is dus altijd nuttig om een factuur open te laten staan. Wie weet kun je na enkele maanden of zelfs jaren toch nog je geld ontvangen!

Ga eens bij jezelf na: wat zeg je als een factuur van enkele tientjes maar niet betaald wordt? De meeste ondernemers reageren met 'ach, laat maar zitten'. Tel je al deze facturen bij elkaar op, dan hebben we het echter over significante bedragen!

Argument 2: Het is financieel nadelig

Afgeschreven facturen worden vaak onzichtbaar. Men staat er vaak niet bij stil dat er over onbetaalde facturen nog btw teruggevorderd kan worden.

Bij een faillisement gaat men ervan uit dat er toch vaak niks meer te halen valt.

Tegenargument: Om openstaande facturen terug te vorderen moet je aan kunnen tonen dat er alles aan gedaan is om betaald te krijgen. Het helpt om hiervoor een incassobureau, deurwarder of advocaat in te schakelen. Zo'n derde partij biedt onafhankelijkheid.

Een incassobureau inschakelen en vervolgens een kopie van de brief dat er niet geïnd kan worden (debiteur biedt geen verhaal) is al voldoende.

In het geval van een faillisement worden de Belastingdienst, kosten van de curator en banken als eerst betaald. Als er dan nog geld over is, wordt het restandbedrag procentueel uitgekeerd aan de schuldeisers. Jij zou zomaar een deel van je factuur betaald kunnen krijgen! Over het niet betaalde gedeelte (totaalbedrag van jouw factuur minus het bedrag wat je uitgekeerd hebt gekregen) kun je de btw terugvorderen.

Argument 3: Angst voor de confrontatie

Het versturen van aanmaningen en telefonisch contact over achterstallige facturen kan leiden tot klantverlies. Een verkeerde tone of voice kan al snel verzanden in vervelende discussies.

Tegenargument: Wat is een relatie nog waard als diegene je niet betaalt? Natuurlijk is het vervelend om door te drammen. Dit soort gesprekken wil eigenlijk niemand voeren. Je kunt het best gewoon achter je product of dienst blijven staan, en dus de factuur blijven opvolgen.

Argument 4: Te weinig tijd en energie om erachteraan te gaan

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Ook administratieve afdelingen hebben genoeg taken uit te voeren. Debiteurenbeheer vervalt daardoor vaak in een activiteit waaraan gewerkt wordt als er tijd over is. En dat is helaas niet zo vaak het geval...

Tegenargument: debiteurenbeheer moet je serieus nemen. Je zou er eigenlijk elke dag mee bezig moeten zijn. Als je er zelf de tijd of energie niet voor kunt vinden, dan kun je het maar beter uitbesteden. Professionele debiteurenbeheerders beschikken bovendien over vakinhoudelijke kennis en ervaring. Zij kunnen met 100% aandacht ervoor zorgen dat jij betaald krijgt.

Heb jij nog oninbare facturen liggen?

Wij nemen ze met alle plezier van je over!

Over de auteur

tjaart burema

Tjaart Burema

Oprichter van Aertery.

tburema@aertery.com
+31 (0)88 100 1600
+31 (0)6 52 65 78 91

Deel dit artikel!

Laat hier een reactie achter

Reacties