Groeien kost geld. Eigenlijk weten we dat allemaal wel. Maar beseffen we altijd wel op welke manier? Kost groeien alleen geld omdat we investeren in ons bedrijf of zijn er ook nog andere oorzaken? Hoe schatten we in hoeveel het kost en hoe gaan we om met een mogelijk tekort? 

Investeren

Nadat je de keus hebt gemaakt te willen groeien, zijn er vaak voldoende ideeën om die groei voor elkaar te krijgen. Je investeert bijvoorbeeld in een nieuw product, een nieuwe reclamecampagne, verhoogt het aantal verkopers, et cetera. 

Maar dan komt een lastiger vraagstuk om de hoek: waar halen we het geld vandaan om die investeringen te doen? Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden! 

En als die investeringen gedaan zijn, de omzet groeit, blijkt ineens dat je veel meer geld nodig hebt dan je dacht. Wat doe je daaraan? 

Investeringsprognose

Een goede boodschappenlijst, met een reële inschatting van wat je investeringen kosten, is natuurlijk niet zo heel moeilijk te maken. Maar houd in je prognose ook rekening met groei van je werkkapitaal. 

Door extra opdrachten loopt je inkoop, en daarmee ook je werkkapitaal op. Tenminste, als je sneller moet betalen dan je kunt ontvangen. Zeker als je artikelen op voorraad houdt, is dat helaas bijna onontkoombaar. 

5 manieren om groei te financieren 

1. Groei financieren met eigen vermogen

Misschien heb je het weleens in de krant gelezen: Amerikaanse startups als Über of Airbnb halen miljarden aan eigen vermogen op om te groeien. Deze ondernemingen zijn nog in de startfase, mikken in eerste instantie vooral op een groot bereik en hebben daarvoor veel geld nodig. 

Als je dit soort berichten leest kun je denken dat alleen startups eigen vermogen nodig hebben. Maar ook meer volwassen bedrijven kunnen eigen vermogen aantrekken. Sterker nog; bij ambitieuze groeiplannen kan aanvullend eigen vermogen helpen ook leningen aan te trekken. 

In de vroegste fase van een bedrijf krijg je vaak het advies met de pet rond te gaan bij “Friends, Fools and Family”. Zijn er bekenden die je willen steunen in je idee? 

Ben je al wat verder, met een bewezen product en enige omzet, dan zijn informal investors vaak van toepassing: vermogende particulieren die investeren in jouw bedrijf. 

Ben je nog groter dan kun je vaak aanspraak maken op Venture Capital: kapitaal van bedrijven die niets anders doen dan in bedrijven te investeren. Deze VC’s, zoals ze vaak worden genoemd, zijn meestal gefocust op een bepaalde fase waarin het bedrijf verkeert of kiezen voor een specifieke sector. 

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen heeft een mooi overzicht waarin bijna alle Nederlandse VC’s in kaart zijn gebracht. 

2. Groei financieren met leningen

Ongetwijfeld de meest gebruikte vorm van financiering voor groei. Je koopt er machines bij of investeert in een nieuw pand: een lening is over het algemeen de beste vorm. 

Leningen passen bij investeringen die een langere economische levensduur hebben. Voor uitgaven aan personeel of reclame is een langlopende lening vaak minder geschikt. 

Leningen kun je natuurlijk aantrekken via de bank, nog veruit de grootste leningverstrekker. Maar tegenwoordig kun je ook gebruik maken van alternatieve financiers, zoals crowdfunders. Een belangrijk voordeel van crowdfunding is dat je meteen honderden of duizenden mensen enthousiast maakt voor je product. 

Bekijk hier een overzicht van crowdfunding-platforms

3. Groei financieren met een rekening courant limiet

Als je de investeringen in machines of panden hebt gefinancierd met een lening, wat moet je dan doen voor de uitgaven aan personeel en reclame? 

Voor dat soort lopende uitgaven is vaak een rekening courant limiet van toepassing: tijdelijk rood staan. Ook deze kun je via banken of crowdfunders aantrekken. 

Pas wel goed op: banken rekenen bovenop het tarief vaak nog allerlei provisies (kredietprovisie, bereidstellingsprovisie), zodat je uiteindelijk veel meer betaalt. En wat te denken van een afsluitprovisie? Je betaalt toch ook geen aankoopprovisie als je een TV koopt? 

4. Groei financieren door factoring

Als je hard  groeit, veel klanten werft, dan is meer werkkapitaal nodig. Factoring biedt daarvoor een oplossing. Waar traditionele partijen vaak niet meer dan 50% financieren op debiteuren (70% op verzekerde debiteuren), kunnen factoraars vaak wel tot 90% gaan. Dat kan fors schelen. 

Er zijn factoraars waar je individuele facturen kunt laten bevoorschotten (spotfactoraars) en factoraars waar je verplicht al je facturen laat financieren. Wat gunstig is hangt af van je situatie. Bij de laatste groep betaal je vaak ook nog allerlei kosten voor beheer, opzetten, rapportages en meer van dergelijke. 

Belangrijk is te weten met wie je zaken doet. Er zijn in Nederland met name veel spotfactoraars waarvan niet duidelijk is wie achter het bedrijf zit. Pas daarmee op. Vergelijk ook altijd de tarieven van verschillende spelers. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo! 

5. Groei financieren met eigen geld

Wanneer je zelf een goed gevulde spaarpot hebben, kun je groei ook financieren met eigen geld. Het is echter altijd belangrijk een zekere buffer achter de hand te houden voor onverwachte privé-uitgaven. 

Ook is het zaak je te realiseren dat je wanneer je (bijna) al je vermogen in je bedrijf stopt, je weinig tot geen spreiding hebt in je belegging. 

Het komt ook voor dat min of meer indirect eigen geld in het bedrijf wordt gestoken: bijvoorbeeld wanneer een bank financiert onder hypotheek op het woonhuis. Kan het bedrijf de lening niet terug betalen, dan kan de bank uitwinnen door verkoop van het woonhuis. 

Wanneer je eigen geld in je bedrijf stopt is het zaak goed zicht te hebben op de fiscale consequenties. Laat je dus altijd bijstaan door een fiscalist.

Welke financiering past bij mij?

Als ik ondernemerscongressen bezoek over financiering vertellen ondernemers mij vaak dat ze onder de indruk zijn van de mogelijkheden tegenwoordig. 

Maar tegelijk blijven ze met het vraagstuk zitten: wat is voor mij nu de juiste oplossing..? 

Er zijn in Nederland honderden bedrijfsadviseurs die kunnen helpen deze vraag te beantwoorden. Hieronder een paar vuistregels:

  1. Zoek een financieringsvorm waarbij de looptijd overeen komt met de looptijd van hetgeen waarin je investeert. Dus: investeringen in bedrijfsbezittingen via een langlopende lening, directe uitgaven via financiering van werkkapitaal.
  2. Lees de kleine lettertjes. Kunnen tarieven zomaar worden aangepast? Wie kan wat opzeggen en onder welke omstandigheden? Je zult versteld staan van wat sommige partijen in de kleine lettertjes opnemen.
  3. Vergelijk altijd minsten drie mogelijkheden. Niet alleen op prijs, maar ook op mogelijkheden voor toekomstige groei, de kosten van het aanvraagproces en de snelheid.
  4. Hou je bedrijf robuust. Een goede vermogenspositie biedt stabiliteit voor de langere termijn. Als je te veel leent kan je bedrijf als het even tegenzit zomaar kapseizen.
  5. Begrijp hoe het product werkt. Is het je niet helemaal duidelijk? Begin er dan niet aan.
  6. Begin tijdig. het kan zomaar een paar maanden duren voor het rond is. 

Groeien is geweldig, maar groei financieren kan lastig zijn. Je geeft immers vandaag geld uit om over een half jaar meer te verdienen. Financiers vinden het soms lastig de risico’s daarvan goed in te schatten. 

Er is helaas geen gouden formule die altijd werkt. Maar als er bedrijven zijn die met honderden miljoenen verlies nog miljarden aan kapitaal weten aan te trekken, dan moet het jou toch ook kunnen lukken?

Over de auteur

Bernd Vinke

Bernd Vinke

Mede-oprichter van Debiteurenbeurs.

Op de Debiteurenbeurs kun je als ondernemer je vorderingen op andere zakelijke partijen aanbieden als op een marktplaats. Geldgevers leggen hun tarief voor financiering neer, zodat je altijd profiteert van transparante en scherpe prijzen.

Bij de Debiteurenbeurs betaal je alleen als je ons gebruikt en financiering krijgt. Wij doen niet aan verborgen provisies. Gemiddeld ontvang je de financiering in drie dagen. Eens proberen? Inschrijven is gratis.

Deel dit artikel!

Laat hier een reactie achter

Reacties