Debiteurenbeheer is best een vreemd vakgebied. Het bestaat omdat sommige bedrijven het nalaten om gewoon (op tijd) te betalen. Diezelfde mensen vinden het echter in de supermarkt wél normaal op bij de kassa af te rekenen. Waarom betalen sommige mensen hun facturen dan niet gewoon op tijd?

Grote bedrijven en de Overheid

Een normaal functionerend bedrijf betaalt facturen binnen een fatsoenlijke termijn. Hieronder versta ik ongeveer 35 dagen. Dit gebeurt helaas nog te weinig. Bedrijven houden elkaar zo gevangen in een cyclus van late betalingen.

Om deze cyclus te doorbreken duiken er nieuwe initiatieven op zoals Betaalme.nu. Over deze initiatieven heerst scepticisme bij MKB-bedrijven. Zo reageert een bezoeker van de website FM.nl op het recente nieuws dat meer bedrijven een snelle betaling aan het mkb beloven als volgt:

‘Heineken??? 3,5 maand voor een factuur van ongeveer € 1.000,-.’

Grote bedrijven en de overheid staan bekend als notoire late betalers. Uiteindelijk betalen deze organisaties eigenlijk altijd. Het probleem is vooral dat de MKB-ondernemer als bank wordt gebruikt voor een kosteloze financiering. De machtsverhoudingen worden misbruikt.

Waarom debiteurenbeheer toch nodig is

Stel nou dat we erin slagen aan deze praktijk een halt toe te roepen. Wordt het vakgebied debiteurenbeheer dan overbodig? Dat lijkt voorlopig om verschillende redenen onwaarschijnlijk.

Ten eerste is er nog altijd een specialist nodig die het betalingsproces inricht

Dankzij de automatisering zijn er weliswaar minder menselijke ingrepen nodig, maar voorlopig maakt de mens nog altijd het verschil in de kwaliteit van het betalingsproces.

De tweede reden is een psychologische

Niet betalen zit in de mens, of in sommige mensen althans. Om hoeveel mensen dit gaat blijkt uit een op data gebaseerd verhaal uit het boek Freakonomics (Stephen J. Dubner, Steven Levitt, 2005). Paul Feldman verkocht bagels met roomkaas aan kantoormedewerkers. Hij ging ‘s ochtend bij kantoren langs, zette een schaal met bagels en een geldkistje neer, en ging weer weg.

De prijs van een bagel was 1 dollar. Feldman merkte dat niet iedereen betaalde voor de afgenomen bagels. Hij hield jarenlang een uitgebreide boekhouding bij over de ontvangen dollars. De boekhouding van Feldman, gebaseerd op de verkoop van tienduizenden bagels, gaf onbedoeld antwoord op een interessante vraag:

'Als mensen niet in de gaten worden gehouden, hoeveel betalen er dan eerlijk voor wat ze afnemen?'

Het antwoord is 87%.

Uit de data bleek bovendien dat werknemers van grote bedrijven slechter betaalden dan werknemers van kleinere bedrijven. Wellicht komt dat omdat kleine communities, net als dorpen, doorgaans eerlijker zijn dan grote steden.

Nog een interessant feit: managers die hoog in de boom zitten, bleken oneerlijker dan werknemers in een lagere positie. Misschien zijn ze op die positie gekomen omdat ze wel eens een bochtje afsnijden? Verklaart dat misschien het slechte betaalgedrag van multinationals? 

Ongetwijfeld zijn er meerdere redenen te noemen waarom klanten te laat betalen. Misschien is er sprake van een dispuut of verkeert uw debiteur in zwaar weer. Dit neemt echter niet weg dat gemiddeld 13% van uw klanten niet uit zichzelf betalen.

Waarom 13% gewoonweg niet betaalt

Ook jij krijgt te maken met de 13% klanten die niet betaalt omdat….. Ze willen kijken wat er gebeurt? Ze proberen onder de betaling uit te komen? Ze je gewoon niet aardig vinden? 

Niet betalen zit blijkbaar ingebakken in de mens.

Er is altijd werk aan de winkel

Hoe goed je processen rondom debiteuren ook zijn ingericht, er blijft altijd behoefte aan debiteurenbeheer. De menselijke factor is noodzakelijk om die laatste 13% tot betalen aan te zetten. Het is die bepalende menselijke factor die het voortbestaan van het vakgebied debiteurenbeheer voorlopig niet in gevaar brengt.

Heb je geen tijd of puf om achter die 13% aan te gaan?

Laat het over aan professionals

Over de auteur

tjaart burema

Tjaart Burema

Oprichter van Aertery.

tburema@aertery.com
+31 (0)88 100 1600
+31 (0)6 52 65 78 91

Deel dit artikel!

Laat hier een reactie achter

Reacties